středa 5. listopadu 2014

*Aloisov

Osada Aloisov byla založena na druhé straně rybníka pod svahem na  pravidelném půdorysu klasicistní vsi mezi kopcem a rybníkem v roce 1812. Protože to bylo na panství knížete Aloise z Lichtenšteina, byla pojmenovaná Aloisov na jeho počest. Nikoliv snad z vděčnosti na přání obyvatel, jak se někde uvádí, nýbrž rozhodnutím vrchnosti, místní to dostali pouze na vědomí.

Aloisov má krásnou polohu


Původně byla zástavba pouze jednořádková, mezi silnicí a lesem v prudkém svahu. Druhá řada mezi silnicí a rybníkem vznikla až následně. Většina zdejších usedlostí byla bohužel novodobě přestavěna, místo tak ztratilo svůj původně ucelený a malebný vzhled. V originální podobě zůstaly více méně pouze dvě bývalé usedlosti. Bydlení v Aloisově je dnes hodně přijemné, protože rodinné domy mají z jedné strany rybník a z druhé les.

Talínská ulice, připomínající velký rybník v Jižních Čechách, je hlavní a zároveň jedinou ulicí v Aloisově. Domy po pravé straně pocházejí ještě z doby založení vsi na začátku 19. století, na levé straně jsou novější

Usedlost č. 36 zachovaná v původní podobě

Menší původní domek čp. 997

Večerní nálada u Kyjského rybníka





 Při procházce Aloisovem se můžete osvěžit v útulné hospůdce Erika, která má i zahrádku - nedá se minout, nachází se opět v jediné ulici, která prochází celým Aloisovem. Zajímavá je i hospůdka U Švejka pro změnu přímo na břehu Kyjského rybníka.




Ke Kyjskému rybníku patří nutrie. V poslední době se ale jejich počet, kvůli odlovu, zmenšil. A ty co zůstaly, jsou po trpkých zkušenostech hodně bázlivé. Většinou zůstá vají ve vodě, akdyž už vylezou na břeh, tak rychle sschňapnou jídlo a utíkají způátky do bezpečí rybníka. Nejlepší přístup k nutriím je od východního konce Aloisova. Nutrie se vyskytují podél hráze, která prochází napříč rybníkem.















----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
jen do galerie


Žádné komentáře:

Okomentovat