pátek 21. listopadu 2014

* Kolonie Labuťka

Náhledový obrázek



Labuťka je jméno jednoho z libeňských kopců, ale hlavně název pro dřívější nouzovou prvorepublikovou kolonii. Proces přeměny dožívající nouzové kolonie, pozvolna přestavované na domky s trvalým bydlením a fungující i jako zahrádkářská kolonie, je mezi všemi kolonkami v Libni (Hájek, Kotlaska, Labuťka) nejvíce znatelný. Libeňské nouzové kolonie na kopcích velmi miloval Bohumil Hrabal. V době, v níž v Libni žil  (50. léta), se z nich už pomalu stávaly kolonie zahrádkářské, takže on již ve svých románech (například "Svatby v domě") obdivuje domečky utopené v zeleni na kopcích.




Na Labuťku se dostaneme busem č.140 z Palmovky anebo tramvají (obojím na zast. U Kříže). Cestou se pak můžete v ulici Pod Labuťkou zastavit u památného dubu. Doporučuji spojit si cestu na Labuťku vycházkou přes les k bobové dráze, kde se poté můžeme dobře občerstvit na terase s krásným výhledem. Případně, kdo má rád malé pivovary, má to jen pár kroků do pivovaru Nad Kolčavkou (viz. dolní čas mapy).  Každopádně je tu k dispozici mapka.


Místní obyvatel, bývalý námořník, s kterým jsem si dlouho povídal, si bydlení na Labuťce moc pochvaluje, a říká, že bydlí uprostřed města a přitom na zeleném ostrově, což se při pohledu z Labuťky na okolí tak i skutečně jeví. Jediný problém vidí v tom, že pozemek pod domem dosud není jejich, i když už se čísla nouzová mění pomalu za čísla popisná



Labuťka má bezesporu mezi kopcovitými libeňskými kolonkami tu nejhezčí polohu, navazuje na ni rozsáhlý zalesněný hřbet táhnoucí se kolem usedlosti Císařecká až k bobové dráze.



Přilehlý les však podle místního obyvatele nemá právě tu nejlepší pověst, neboť se v něm zdržují různé nekalé živly. Tudíž ve dne je tu procházka příjemná, v noci bych si však průchod od Labuťky na bobovku rozmyslel.




zahrádkářské kolonii, která se zdá na první pohled veselá, dochází k tragickým případům, tolik připomínajícím její původní zaměření a dobu vzniku. Za tuhé zimy v prosinci 2008 tu přežíval bezdomovecký pár ve stanu. Když se muž k ránu vzbudil, ke svému zděšení uviděl, že jeho manželka nedýchá. Okamžitě zavolal záchranku, ženě však již nebylo pomoci.










Z Labuťky jsou krásné výhledy, třeba na Vychovatelnu, což je zámeček v neobarokním stylu z let 1906 - 7 od architekta jana Kříženeckého pro mravně narušenou mládež. Dnes budova patří do areálu nemocnice Na Bulovce.


Výhled na libeňský plynojem, komín anglického pivovaru na Kotlasce a telekomunikační ústřednu na Žižkově

Na protějším kopci se v zeleni topí kolonie Hájek, Libeň je čtvrť plná přírody

Místní obyvatelstvo je velice činorodé




Různá obydlí 








Na vše z dálky pečlivě dohlíží žižkovská televizní věž

Hlavní ulice


Labuťka nade vším


Na vrcholu


Dům na dolním konci ulice Na Labuťce připomíná scenérii ze seriálu "Hříšní lidé města pražského"

Hned naproti tomuto domu můžeme vidět, že nouzová kolonie je stále funkční, snad ještě s menším komfortem než před 80 lety













Žádné komentáře:

Okomentovat